25 januari: Nijmeegse Poëzieweek

Poëzie in alle soorten en maten beklimt van 25 tot 31 januari het podium!

Overal in Nijmegen hoor, zie en beleef je poëzie. Hoe kan het ook anders, met het thema ‘Theater’.
Laat weten of je er bij bent via Facebook! 

 

25 JANUARI
Pop-up poëzietheater!

Pop-up poëzietheater in hartje Nijmegen. Hét startpunt van de Poëzieweek, waarna de Nijmeegse poëzie uitstroomt over de stad. De dichters geven op de planken een eigen draai aan het thema Theater met spontane voordrachten. Vervolgens veroveren ze de gekste plekjes in de stad voor persoonlijke poëziemomentjes. ‘Komt dat zien!’

Door de Bibliotheek Gelderland Zuid, Centrum Nijmegen, Noêma Neijboer en Proces-Verbaal.

Datum: donderdag 25 januari
Tijd: 16.00 – 19.00 uur
Prijs: gratis
Locatie: Mariënburgplein

25 JANUARI:
Nijmeegse Gedichtennacht

The show must go on

Op de eerste dag van de nationale Poëzieweek vindt de Gedichtennacht plaats in Nijmegen. Gastheer Quirijn Lokker presenteert een bonte poëtische avond met als titel ‘The Show Must Go On’. Met een optreden van Dichter des Vaderlands Anne Vegter, een monoloog van theatermaker Jibbe Willems, een live hoorspel van Nikki Dekker, gedichten en soundscapes van de gebroeders Lammers & Lammers, de altijd fijne Joost Oomen en de talentvolle Willemijn Kranendonk.

Nijmeegse Gedichtennacht
Datum: donderdag 25 januari 2018
Locatie: Café Trianon, Berg en Dalseweg 33, Nijmegen
Aanvang: 22:00u (deur open: 21:00u)
Entree: €5,-
Meer info: zie Facebookevenement

Georganiseerd door De Nieuwe Oost | Wintertuin, Op Ruwe Planken en Onbederf’lijk Vers. Mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Jurgen Maas.

26 T/M 31 JANUARI:
Expoëzitie: Brengt poëzie onder ogen

Poëzie als een kunstvorm, een beleving. Gedichten die loskomen van papier. In de expositieruimte van de Paraplufabriek zorgt Proces-Verbaal met beeldende en audiovisuele technieken voor een nieuwe kijk op poëzie, toegankelijk voor iedereen. Met hun interactieve poëzie installaties zoals de Poëzie Centrale bezocht Proces-Verbaal afgelopen zomer tientallen festivals, waaronder de Kaaij, Oerol en Ruigoord.

Expoëzitie:
Datum: 26 t/m 31 januari
Tijd: 12..00-20.00 uur
Entree: gratis
Locatie: Paraplufabriek, expositieruimte, van Oldenbarneveldstraat 63a


27 JANUARI:
Een duik in de poëzie van Peter Verhelst

Wanneer je tijdens de Poëzieweek een poëziebundel (minimaal €12,50) koopt, krijg je het Poëziegeschenk van Peter Verhelst cadeau.

Maar hoe lees je zijn poëzie zonder iets te missen? Hoe herken je de thema’s, de verwijzingen en de gelaagdheid? Wim van Til, oprichter van Poëziecentrum Nederland, neemt je mee op een reis door de poëzie van Peter Verhelst. Hij bereidt je optimaal voor op de ontmoeting met Peter Verhelst tijdens het nu al legendarische Nijmeegs Poëziefeest in De Lindenberg.

Datum: zaterdag 27 januari
Tijd: 14.00 – 15.30 uur
Prijs: € 5
Locatie: Poëziecentrum Nederland
Mariënburg 29, Nijmegen


27 JANUARI:
Victor Vroomkoning presenteert ‘Gebroken Wit’

Weemoed is nooit ver weg in de nieuwe bundel ‘Gebroken Wit’ van Victor Vroomkoning. Weemoed om wat verdween aan zuiverheid en trouw, om liefde die vertroebelde. De scherven van het leven probeert Vroomkoning te lijmen op het wit van het papier. Struikelend, maar zo rechtop mogelijk naar het einde, met de nodige zelfspot, ironie en filosofische understatements. Victor presenteert zijn caleidoscopisch zelfportret waarin veel mensen zichzelf zullen herkennen.

Datum: zaterdag 27 januari
Tijd: 16.00 – 18.00 uur
Prijs: gratis
Locatie: Dekker v.d. Vegt boekverkopers
Marikenstraat 29, Nijmegen


27 JANUARI:
Proces-Verbaal: de ultieme selectie

Vergeet de regels en wetten. Waar sta jij voor? Wat zijn jouw idealen waarmee jij de wereld denkt nog beter of mooier te maken? Welke ideeën hou jij erop na? Wat wil jij delen, wat wil jij geven, wat wil je nemen? Of wat hou jij thuis in de kluis? Wees niet bang, schrijf instinctief!

Met die woorden daagde Proces-Verbaal schrijvers uit mee te werken aan een nieuwe bundel. Uit de tientallen inzendingen zijn vijftien dichters geselecteerd. Het resultaat is de honderd pagina tellende dichtbundel ‘Kapitaalfout’. Deze mix van idealen, ideeën en perspectieven wordt deze avond gepresenteerd in voordrachten, gecombineerd met muziek en beeldende kunst.

Datum: zaterdag 27 januari
Tijd: 20.00 – 23.00 uur
Prijs: gratis
Locatie: Paraplufabriek (Expositieruimte)
Van Oldenbarneveltstraat 63-A, Nijmegen


28 JANUARI:
Maak een theatermasker met stadstekenaar Elske Berndes

De kersverse Stadstekenaar van Nijmegen, Elske Berndes, maakt samen met jouw kinderen theatermaskers in de bibliotheek! De bieb bruist van de leuke gedichten en verhalen voor alle leeftijden. Inspiratie genoeg als je bladert door de bundels, verhalen en sprookjes op rijm. Leen meteen een boek of bundel van Jaap Robben, Edward van de Vendel of bijvoorbeeld Simon van der Geest voor poëzieplezier in huis.

Theatermaskers
Datum: zondag 28 januari
Tijd: 14.00 – 16.00 uur
Prijs: gratis
Locatie: Bibliotheek De Marienburg
Mariënburg 29, Nijmegen


28 JANUARI:
Marikenpodium

Nijmegen is de stad van Mariken van Nieumweghen. In 2018 is het precies 500 jaar geleden dat dit Middeleeuwse mirakelspel verscheen. Tijd voor een Marikenjaar! Dichter Marjolein Pieks bundelt tijdens de Poëzieweek haar krachten met het Poeziëcentrum Nederland. Waardoor het maandelijkse zomerpodium van het poëziecentrum voor één keertje het Marikenpodium wordt. Natuurlijk draagt Marjolein Pieks voor uit haar Marikenrepertoire, maar ze krijgt versterking. Onder meer van Nijmeegse muzikant Karel Bosman, bekend van zijn Marikenliedjes.

Datum: zondag 28 januari
Tijd: 14.00 – 16.30 uur
Prijs: € 5 incl. gratis bundel naar keuze
Locatie: Poëziecentrum Nederland
Mariënburg 29, Nijmegen


30 JANUARI:
Nijmeegs Poëziefeest (geannuleerd)

Poëzie en theater strijden vanavond om het podium in de Lindenberg. De bijzondere Vlaamse dichter, schrijver en regisseur Peter Verhelst vertegenwoordigt beide en gaat in gesprek met Wim van Til, dichter en oprichter van Poëziecentrum Nederland. Maar met het thema Theater kun je natuurlijk meer verwachten dan alleen een gesprek.
Na afloop signeert Verhelst bij de boekenstand van Dekker v.d. Vegt. Bruis je na deze avond van de poëtische inspiratie? Sluit dan nog even aan bij dichter Hanneke Beld om samen dadaïstisch te dichten met damesbladen.Het Nijmeegs Poëziefeest wordt georganiseerd door de Bibliotheek Gelderland Zuid, Poëziecentrum Nederland, Dekker van de Vegt boekverkopers, Cultuur op de Campus en de Lindenberg.

Datum: dinsdag 30 januari
Tijd: 20.00 – 21.30 uur
Locatie: De Lindenberg
Ridderstraat 23, Nijmegen

 

donderdag, 21 dec 2017