Zegt het voort!

We zien de Nijmeegse Literatuurprijs als een kans voor Nijmeegs schrijftalent om zich te ontwikkelen en naar buiten te treden. Jaar na jaar weten veel mensen ons te vinden, bijvoorbeeld door berichtgeving in de Gelderlander of via landelijke platformane zoals het onvolprezen schrijvenonline.org. Maar we kunnen natuurlijk altijd extra publiciteit en reuring gebruiken. Deel de link naar deze pagina via je social media of mail hem naar vrienden en bekenden!

Feedbacksessies 2021

We geven deelnemers aan de Nijmeegse Literatuurprijs ook dit jaar graag weer de mogelijkheid om feedback te krijgen op hun verhalen of gedichten, voordat ze voor deelname worden ingezonden. De feedback op poëzie wordt gegeven door Wim van Til, van het Poëziecentrum Nederland. Feedback op de prozateksten wordt gegeven door schrijver Frank Norbert Rieter. Stuur de tekst waar je feedback op wil uiterlijk 1 oktober naar info@nijmeegseliteratuurprijs.nl .
De feedbackgever neemt daarna contact met je op. Feedback wordt schriftelijk gegeven en naar behoefte mondeling toegelicht.

Nijmeegse Literatuurprijs 2021

Het is bijna zover! Van 1 september tot en met 31 oktober kun je weer inzenden voor de Nijmeegse Literatuurprijs van dit jaar. We zijn volop bezig met de organisatie; de jury is bekend en we hopen er weer een vertrouwde editie van te maken, met op vrijdag 10 december een uitreikingsavond in de bibliotheek de Mariënburg. Vanaf vandaag staat het reglement online en we hopen de komende twee maanden opnieuw heel veel verhalen en gedichten (etc) uit de regio te mogen ontvangen.

De Nijmeegse Literatuurprijs 2020 gaat naar…

…Tamar Slooves voor het verhaal:  Daar praten we niet over.

We feliciteren Tamar hartelijk met het winnen van de prijs.

De felicitaties brengt de jury vandaag virtueel over via een filmpje op de Gelderlander.nl .

Het juryrapport zullen we komende weken ook hier publiceren.

 

De afgelopen week kon er ook gestemd worden voor de publieksprijs.

Sanne de Kroon, werd met de drie gedichten ‘Na sluitingstijd in een winkelcentrum blijven totdat iemand je komt verwijderen’, ‘Weet je nog hoe je moet drijven?’ en ‘Kuthond Kira’ als winaar van de publieksprijs aangewezen.

 

De jury schreef over de top drie inzendingen het volgende juryrapport .

 

We maken graag van de gelegenheid gebruik om onze sponsoren hartelijk te danken. De Nijmeegse Literatuurprijs 2020 is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Notariskantoor Hekkelman, Boekhandel Dekker van de Vegt, Fonds Stichting Studentenpers Nijmegen en een particuliere gift.

De top 3 is bekend: je kunt stemmen voor de publieksprijs!

De jury selecteerde de volgende drie inzendingen voor de ‘top 3’.

Op vrijdag 11 december maken we bekend wie de Nijmeegse Literatuurprijs 2020 gewonnen heeft.

De komende week, tot 8 december, kan er gestemd worden voor de publieksprijs.

Hieronder vind je de drie deelnemers en linkjes naar pdf’s met hun inzendingen.

Lees ze, geniet ervan, en breng daarna je stem uit op wie jij wil dat de publieksprijs wint.

Stemmen voor de publieksprijs doe je hier.

Selectie Longlist

Deze editie ontving de jury ruim 50 bijdragen in verschillende genres. Het was een uitdagende taak om daar een selectie uit te maken voor de longlist.

We hebben alle bijdrages met veel belangstelling gelezen en daarbij werd een longlist (ca ‘top 10’) geselecteerd. Afgelopen jaren maakten we dit alles pas op de uitreikingsavond bekend, maar naar aanleiding van corona kiezen we dit jaar voor een geheel online opzet.

Op de longlist staan (op volgorde van ontvangst inzending)

naam, titel(s)
Petra Bontje, Een boterham met roomboter
Kwan Aben-Lee, Bijna thuis
Jos Buijs, GOD
Uriël Schuurs, Strandleven in zeven taferelen.
Marc van Bracht, Slotakkoord
Iris Roggema, Vonk
Pim Franssen, Abigail
Sanne de Kroon, Na sluitingstijd in een winkelcentrum blijven totdat iemand je komt verwijderen / Weet je nog hoe je moet drijven? / Kuthond Kira
Tamar Slooves, Daar praten we niet over
Esther van Raay, Dirk
Luc Remers, Dirk

Op 1 december publiceren we de top 3 die de jury geselecteerd heeft. Vanaf dat moment is het mogelijk ook hun inzendingen hier te lezen en om te stemmen voor de publieksprijs.

Op vrijdag 11 december maken we bekend wie de Nijmeegse Literatuurprijs 2020 en de publieksprijs gewonnen hebben.

 

Feedbacksessies 2020

Ook dit jaar geven we mensen graag de gelegenheid om voordat ze inzenden hun schrijfwerk voor te leggen aan een deskundige.

De feedbacksessies worden gegeven door Max Hermens (proza) en Rinske Kegel (poëzie). Je kunt je opgeven via info@nijmeegseliteratuurprijs.nl

De poëziesessies zijn op 1 oktober. De prozasessies op 22 oktober. Beide sessies zijn tussen 19.00-21.00 uur in het Poëziecentrum Nederland, in Bibliotheek de Mariënburg.

Mail ons ook als je in verband met corona een voorkeur hebt voor schriftelijke of online feedback. Frank Norbert Rieter is daarvoor beschikbaar.

Nijmeegse Literatuurprijs 2020 van start!

De editie 2020 van de Nijmeegse Literatuurprijs is van start! Door corona waren bij het organiseren een aantal zaken minder vanzelfsprekend dan vorige jaren. We zijn erg blij dat we de editie dit jaar door kunnen laten gaan, met een in grote lijnen vergelijkbare opzet. Belangrijkste wijziging voor trouwe deelnemers is dat we nog aan het kijken zijn naar de preciese vorm van de uitreiking. De vorm daarvan maken we op een later tijdstip bekend.

Het reglement staat vanaf vandaag online. Je vindt het hier: Reglement Nijmeegse Literatuurprijs 2020. In het reglement staat ook hoe je kunt inzenden. Wie inzendt, wordt geacht van dit reglement op de hoogte te zijn.

In het kort
De Nijmeegse Literatuurprijs staat open voor iedereen die woont, werkt of studeert in Nijmegen of directe omgeving. Alle genres, van verhalen tot gedichten, van columns tot songteksten, zijn toegestaan.  Je mag maar één keer inzenden. Een inzending bestaat uit één tekst van maximaal 1000 woorden, of uit 3 gedichten.

Prijzen
Er wordt een geldprijs uitgereikt en de winnende inzending wordt gepubliceerd.  Ook wordt er een publieksprijs uitgereikt.

Belangrijke data
Inzendingen zijn welkom van 1 september tot en met 31 oktober 2020.
Voor iedere inzending is inschrijfgeld verschuldigd. Het inschrijfgeld dient uiterlijk drie werkdagen na sluiting van de inzendtermijn op de rekening van de organisatie te zijn bijgeschreven.
De uitreiking van de prijzen vindt plaats op op vrijdag 11 december, in een nader bekend te maken vorm.

Vragen kunnen gemaild worden aan: info@nijmeegseliteratuurprijs.nl.

De Nijmeegse Literatuurprijs staat uiteraard ook vermeld op Schrijven Online.

 

Uitslag Nijmeegse Literatuurprijs 2019

Gisteravond is de Nijmeegse Literatuurprijs 2019 uitgereikt tijdens een druk bezochte en sfeervolle avond in Bibliotheek de Mariënburg.

Juryvoorzitter Maaike Pleging reikt de Nijmeegse Literatuurprijs 2019 uit (onder toeziend oog van presentator Jelko Arts)

Zowel de eerste prijs als de publieksprijs gingen naar het verhaal Barcelona van Pascal Lamberigts. Hij krijgt 500 euro, een schrijfworkshop of coachingsgesprek en een optreden op het Nijmeegs Boekenfeest (7 maart 2020).

De tweede prijs ging naar een drieluik aan gedichten van Rik Sprenkels.

De derde prijs ging naar de inzending van drie gedichten van Ernie Bossmann.

Op de shortlist stonden verder inzendingen van (op alfabetische volgorde)

Kwan Aben-Lee
Liz Beekman
Marga Bruijnis
Pim Franssen
Sandro van der Leeuw
Joeri Pisart
Jozien Wijkhuijs

 

De Nijmeegse Literatuurprijs werd gesponsord door boekhandel Dekker van de Veght, Hekkelman notarissen en Stichting Fonds SSN.

De Literatuurprijs wordt onder auspiciën van de Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen georganiseerd door de Openbare Bibliotheek Zuid-Gelderland, Poëziecentrum Nederland, Nieuwe Oost / Wintertuin, literair tijdschrift Op Ruwe Planken, schrijver Frank Norbert Rieter en De Gelderlander.

Schrijfadvies en andere wedstrijden

De Nijmeegse Literatuurprijs wordt uiteraard ook vermeld in de kalender van Schrijven Online. Deze website is een aanrader voor alle schrijvers die zich verder willen ontwikkelen.

Feedbacksessies 2019

Ook dit jaar geven we mensen graag de gelegenheid om voordat ze inzenden hun schrijfwerk voor te leggen aan een deskundige. De feedbacksessies worden gegeven door Max Hermens (proza) en Rinske Kegel (poëzie). Je kunt je opgeven via info@nijmeegseliteratuurprijs.nl

De sessies zijn op 10 oktober tussen 19.00-21.00 uur in het Poëziecentrum Nederland, in Bibliotheek de Mariënburg.

De Gelderlander bericht over jurysamenstelling

De oplettende lezer van het reglement 2019 had het al kunnen weten: Dennis Gaens, Maaike Pleging en Edwin van Meerkerk vormen dit jaar de jury van de Nijmeegse Literatuur Prijs. Lees de volledige berichtgeving in het online artikel in de Gelderlander.

Reglement 2019

De start van de inzendtermijn voor de editie 2019 van de Nijmeegse Literatuurprijs is nog maar twee weken weg. Het reglement staat vanaf vandaag online. Je vindt het hier. In het reglement staat ook hoe je kunt inzenden. Wie inzendt, wordt geacht van dit reglement op de hoogte te zijn.

In het kort
De Nijmeegse Literatuurprijs staat open voor iedereen die woont, werkt of studeert in Nijmegen of directe omgeving. Alle genres, van verhalen tot gedichten, van columns tot songteksten, zijn toegestaan.  Je mag maar één keer inzenden. Een inzending bestaat uit één tekst van maximaal 1000 woorden, of uit 3 gedichten.

Prijzen
Er worden geldprijzen uitgereikt en de winnende inzending wordt gepubliceerd.  De winnende auteur wordt uitgenodigd om op te treden op het Nijmeegs Boekenfeest en krijgt een passende schrijfcursus of workshop aangeboden.

Belangrijke data
Inzendingen zijn welkom van 1 september tot en met 31 oktober 2019.
Voor iedere inzending is inschrijfgeld verschuldigd. Het inschrijfgeld dient uiterlijk drie werkdagen na sluiting van de inzendtermijn op de rekening van de organisatie te zijn bijgeschreven.
De feestelijke uitreiking van de prijzen vindt plaats op op vrijdag 13 december, in de Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen.

Vragen kunnen gemaild worden aan: info@nijmeegseliteratuurprijs.nl.

Uitslag Nijmeegse Literatuurprijs 2018

Jordi Lammers

We kijken terug op een zeer druk bezochte en geslaagde avond. De Nijmeegse Literatuurprijs 2018 is gewonnen door: Jordi Lammers met zijn inzending De stilte van dieren (poëzie). Jordi is in Nijmegen geen onbekende; hij was in 2015 campusdichter aan de RU en hij publiceerde onder andere in Op Ruwe Planken, De Optimist en De Revisor.

De tweede prijs werd gewonnen door Esther van Raay met de inzending Roy (proza). Kwan Aben-Lee won met Herinner ons te vergeten (proza) zowel de derde prijs als de publieksprijs.

Op de shortlist voor de prijs stonden verder Simone Zwitserloot, Pascal Lamberigts, Shelly Roso, Jeroen de Rooij, Wouter Ganzeboom, Annet Schijff en Pim Franssen.

De jury bestond uit Thomas Verbogt, Stefan van Dierendonck en Marloes Morshuis. Lees hier het juryrapport 2018.

De jury van 2018 is bekend

Vandaag maken we officieel bekend wie er dit jaar in de jury zitten van de Nijmeegse Literatuurprijs 2018. Thomas Verbogt, Stefan van Dierendonck en Marloes Morshuis buigen zich over de inzendingen. Lees er alles over in De Gelderlander.

Feedbacksessies 2018

Ook dit jaar geeft de Nijmeegse Literatuurprijs je de mogelijkheid om feedback te krijgen op de tekst die je wilt gaan inzenden. Rinske Kegel, die haar sporen in de wereld van de poëzie heeft verdiend, en Frank Norbert Rieter, die in de proza naam heeft gemaakt, zullen je tekst grondig lezen en feedback geven.

 • Op zaterdag 13 oktober van 10 tot 12 uur is er de mogelijkheid om feedback te krijgen op poëzie.
 • Op donderdag 27 september van 19 tot 21 uur is er de mogelijkheid om feedback te krijgen op proza.

Wat moet je hier voor doen?
Stuur je tekst op naar: feedback@nijmeegseliteratuurprijs.nl.

Bij voorkeur uiterlijk een week voor de genoemde data. Je krijgt in die week een mail terug met de tijd waarin jij aan de beurt bent om jouw tekst te bespreken. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is naar het Poëziecentrum Nederland te komen, gevestigd in Bibliotheek De Mariënburg Nijmegen.

Reglement 2018

De start van de inzendtermijn voor de editie 2018 van de Nijmeegse Literatuurprijs is nog maar een paar dagen weg… hoog tijd om het reglement online te zetten! Je vindt het hier. Hoe je kunt inzenden staat ook precies in het reglement beschreven. We vragen belangstellenden om kennis te nemen van het volledige reglement.  Wie inzendt, wordt geacht van dit reglement op de hoogte te zijn.

In het kort
De Nijmeegse Literatuurprijs staat open voor iedereen die woont, werkt of studeert in Nijmegen of directe omgeving. Alle genres, van verhalen tot gedichten, van columns tot songteksten, zijn toegestaan.  Je mag maar één keer inzenden. Een inzending bestaat uit één tekst van maximaal 1000 woorden, of uit 3 gedichten.

Prijzen
Er worden geldprijzen uitgereikt en de winnende inzending wordt gepubliceerd.  De winnende auteur wordt uitgenodigd om op te treden op het Nijmeegs Boekenfeest en krijgt een passende schrijfcursus of workshop aangeboden.

Belangrijke data
Inzendingen zijn welkom van 1 september tot en met 31 oktober 2018.
Voor iedere inzending is inschrijfgeld verschuldigd. Het inschrijfgeld dient uiterlijk drie werkdagen na sluiting van de inzendtermijn op de rekening van de organisatie te zijn bijgeschreven.
De feestelijke uitreiking van de prijzen vindt plaats op op vrijdag 14 december, in de Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen.

Vragen over het reglement kunnen gemaild worden aan: info@nijmeegseliteratuurprijs.nl.

Uitslag Nijmeegse Literatuurprijs 2017

Lees hier het juryrapport.

1. Niels Raaijmakers – poëzie

 • Verslag van een verloren nacht
 • Ierse voertuigen
 • Geachte reizigers

2. Merel van Slobbe – poëzie

 • Nostalgia is a dirty liar
 • Voorkom erosie blijf op de paden
 • Het is niet te laar om je iets groots voor te stellen

3. Jos Buijs – proza

 • Paulus

 

De volgende deelnemers behaalden (in willekeurige volgorde) de shortlist:

 • Nora van Dam – Alles wat beweegt
 • Pascal Lamberigts – Burgernet
 • Jetske van der Schaar – Hartstikke goed
 • Twan Niesten – Zeeuwse akkers / Zo’n vader / Tacitus brug bij Ewijk
 • Tim Crutzen – Penvriendin
 • Anneke Gerrits – Op kamp
 • Erik van Ophoven – Prachtige ogen voor altijd

Feedbacksessies 2017

De Nijmeegse Literatuurprijs geeft je de mogelijkheid om feedback te krijgen op de tekst die je wilt gaan inzenden.
Jos van Daanen en Rinske Kegel, die allebei hun sporen in de wereld van de poëzie hebben verdiend, en Frank Norbert Rieter, die in de proza naam heeft gemaakt zullen je tekst grondig lezen en feedback geven op je tekst.

Op 8 oktober van 12 tot 16 uur is er de mogelijkheid om feedback te krijgen op poëzie.
Op donderdag 12 oktober van 19 tot 21 uur is er de mogelijkheid om feedback te krijgen op proza.

Wat moet je hier voor doen?
Stuur een week van te voren je tekst op naar: info@nijmeegseliteratuurprijs.nl.
Je krijgt in die week een mail terug met de tijd waarin jij aan de beurt bent om jouw tekst te bespreken. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is naar het Poëziecentrum Nederland te komen, gevestigd in Bibliotheek De Marienburg Nijmegen.

Reglement 2017

Het reglement voor de Nijmeegse Literatuurprijs 2017 is beschikbaar. Je kunt het downloaden hier downloaden. Het maximaal aantal woorden (1000) is gewijzigd, en ook nieuw is de mogelijkheid om vooraf feedback te krijgen op je inzending. Hoe je kunt inzenden staat ook precies in het reglement beschreven. We vragen belangstellenden om kennis te nemen van het volledige reglement.  Wie inzendt, wordt geacht van dit reglement op de hoogte te zijn.

Vragen over het reglement kunnen gemaild worden aan: info@nijmeegseliteratuurprijs.nl.

Uitslag Nijmeegse Literatuurprijs 2016

1. Alan Moss (8) – Zie die holbewoners hollen dan! / I ate his liver with some fava beans / NPC
2. Niels Raaijmakers (34) – Capitulatie
3. Luc Remers (38)  – Deadline
4. Loren Brouwers (41) – Regenwormen / Spiraal / Montagewerk
5. Jos Buijs (30) – De Barones
6. Pim Franssen (26) – De laatste dag dat ik danste
7. Pascal Lambrigts (18) – Moskou
8. Max Hermens (10) – De beklimming van Parkweg 100
9. Elvira Agterberg (12) – De Waalprins
10. Rik Sprenkels (36) – Er stonden te veel voetstappen in de klei / Vergeten groente / Moet ik rennen?

De deadline gloort aan de horizon

De inzendtermijn voor de Nijmeegse Literatuurprijs editie 2016 staat al een tijdje open en de eerste inzendingen zijn inmiddels binnen. Wie is er driftig aan het schrijven en herschrijven? Aan het schrappen of redigeren? Wie bladert in schrijfschriften op zoek naar het beste gedicht of verhaal (of monoloog of songstekst of collumn, want dat mag ook allemaal) om in te zenden? Hoe dan ook: je hebt nog tot het einde van deze maand.

Uitslag Nijmeegse Literatuurprijs 2015

De shortlist staat hieronder en de drie winnende verhalen, die op de uitreikingsavond zijn voorgedragen, zijn terug te lezen door op de titel van het verhaal te klikken. Lees ook het juryrapport.

1. Marjon KlompsMuizen en chocola
2. Hein van der Schoot – Rijke stinkerds
3. Marc Colsen – Een groot feest
4. Tom Crutzen – Honderdvijftien
5. Pieter Bas Kempe – Gapershof, Nijmegen
6. Rik Sprenkels – Intercontinentaal /Stilleven met rooms-katholieke keukentafel / De verkenner
7. Cyril Lansink – Openingszetten
8. Klaske Bakker – Barbara
9. Pim Franssen – Zebra
10. Frits Hendriks – Morbide obesitas / Uit de tijd /Vol van genade

Uitslag Nijmeegse Literatuurprijs 2014

De shortlist staat hieronder en de drie winnende verhalen, die op de uitreikingsavond zijn voorgedragen, zijn terug te lezen door op de titel van het verhaal te klikken. Lees gerust ook even het juryrapport terug.

1. Hein van der Schoot – Bij Lobith
2. Pim Franssen – Het gaat niet
3. Bart Peeters – Een laatste week vol nijd en twijfel
4. Johan Roos – Armando (Het land noemt geen namen / Het gelukkige brein / Vuur!)
5. Ton Jetten – Het glinsterkind
6. A. Groenendijk – Carrièrestap
7. Ernie Bossmann – Mooie woorden liggen als / Vijf woorden die vrouwen opvallend / 120 woorden voor bui
8. Merel van Slobbe – Aanmaaklimonade
9. Lynn van Ewijk – Sylvia / Voorheen vulde ik mijn / Pianoman
10. Maria van den Hombergh – Recepten / De koningsmakreel / Winter

 


Hein van der Schoot
foto: Marcel
Krijgsman

Bekijk hier alle foto’s.

 

Met de jaarlijkse Nijmeegse Literatuurprijs willen wij schrijvers in de regio Nijmegen uitdagen literatuur te schrijven. We willen deze schrijvers in hun ontwikkeling helpen. Dit doen wij door inzendingen te beoordelen en van feedback te voorzien, door de winnende auteurs een podium te bieden en de beste inzendingen te publiceren.

13
Dec