Over het thema: rebellen & dwarsdenkers

20:000:00

Joris Luyendijk

20:1520:45

Abdelkader Benali

23:0023:25

Marjolijn van Heemstra

21:0521:20

Asha Karami

22:0022:10

Wout Waanders

20:0020:15

Vruchtjes Eten | Joost Oomen & Kruidkoek

23:350:15

Qader Shafiq

23:2523:35

Munganyende Hélène Christelle

21:2021:25

Marjolein Visser

20:4520:50

Jezelf verkopen - Radboud Reflects

21:4022:00

Minicolleges Radboud Universiteit

20:5021:05

MINKA

21:2521:40

Je mag niet schrijvenwedstrijd - Op Ruwe Planken

22:1022:35

Nijmeegse Literatuurprijs

22:3522:45

Reve-feest met Donkey Tonk

8:568:56

Lenkens VS Schmerig

0:002:00

OPMAAT: workshop pamfletpoëzie en protestproza

14:0016:00

OPMAAT: Kroegcollege

20:0021:30

Locatie

De Vereeniging, Nijmegen

Aanvang

20:00 (deuren open: 19:30)

In het eerste weekend van de Boekenweek, op zaterdag 7 maart, vindt het Nijmeegs Boekenfeest weer plaats in de Vereeniging. Het thema is dit jaar ‘rebellen & dwarsdenkers’. Verwacht sterke voordrachten van bijzondere talenten en gevestigde namen, filosofische en wetenschappelijke diepgang en een goed feestje!

07
Mar
x
Over het thema: rebellen & dwarsdenkers
20:00:00 — 00:00:00Bestel tickets
Een nieuw decennium, een nieuwe roaring twenties: het Nijmeegs Boekenfeest gaat op de schop. Met een Boekenweekthema als ‘rebellen en dwarsdenkers’ is dit jaar de uitgelezen gelegenheid om dit literaire vlaggenschip van de Nijmeegse Boekenweek af te stoffen, op te poetsen en opnieuw uit te vinden. In plaats van uit te waaieren over de hele Vereeniging is het programma geconcentreerd op een podium in het midden van de Concertzaal. Geen keuzestress meer! Schuif in een gezellige cafésetting aan bij het programma, voel je vrij om tussendoor de zaal uit te lopen voor een drankje, een gesprek of om een van de stands in de hal te bezoeken.

Inhoudelijk blijft het Boekenfeest hetzelfde: sterke voordrachten van bijzondere talenten en gevestigde namen, filosofische en wetenschappelijke diepgang en een goed feestje. Dit jaar afgewisseld met ruimtevaart en een muzikaal en poëtisch pleidooi voor het optimisme. Kunst is bij uitstek het domein van de rebellen en andersdenkenden; het schotelt je andere denkbeelden en perspectieven voor en vraagt je om eraan mee te doen. Kunst nodigt je uit: 'H
ey babe, let’s go out tonight'. 
x
Joris Luyendijk
20:15:00 — 20:45:00Bestel tickets
De scherpe blik en de onbevangen manier van vragenstellen zorgt ervoor dat Joris Luyendijk als geen ander inzichtelijk maakt hoe wij, als mensheid, ervoor staan. Of het nu over het Midden-Oosten, de financiële sector of het populisme gaat: Luyendijk maakt de wereld begrijpelijk en kwetsbaar, waarschuwt en biedt een alternatief. De huidige Correspondent Slecht Nieuws stelt zich niet op als cynicus, maar juist als activist: ‘Cynisme maakt dat mensen niets meer geloven, waardoor je ze van alles kunt wijsmaken. Daarom ging ik op zoek naar het tegenovergestelde: hoop.

Foto: Jelmer de Haas
x
Abdelkader Benali
23:00:00 — 23:25:00Bestel tickets
Abdelkader Benali schrijft alles wat los en vast zit: proza, poëzie, theater, journalistiek, recepten en ongetwijfeld nog veel meer. Niet zo gek dus dat hij dit jaar de Gouden Ganzenveer won als ambassadeur van de Nederlandse taal. En Benali zou Benali niet zijn als hij niet zijn eigen draai aan dat ambassadeursschap gaf. Hij zet zich in om jongeren te enthousiasmeren voor de Nederlandse taal en literatuur, om zo nog veel meer grensoverschrijdende literatuurfans én schrijvers in het leven te roepen. Vanavond leest hij een tekst voor in het thema van de Boekenweek.

Foto: Merlijn Doomernik
x
Marjolijn van Heemstra
21:05:00 — 21:20:00Bestel tickets
Marjolijn van Heemstra is veel. Schrijver, theatermaker, columnist, genuanceerd activist, afgestudeerd godsdienstwetenschapper, onderzoeker, Correspondent Ruimtevaart en ook een beetje zelf astronaut. Met haar voorstelling Stadsastronaut leidt Van Heemstra zichzelf op tot astronaut, op zoek naar een handleiding voor de toekomst. Het leven bekijken met de blik van een ruimtevaarder - uitzoomen, het grote plaatje zien - geeft ons het perspectief dat we nu zo ontberen. Een blik voorbij de waan van de dag waarin we onszelf en de aarde uitputten. Vanavond brengt Marjolijn een pamflettistische rede hoe nu activistisch te zijn.

Foto: Maarten van der Kamp
x
Asha Karami
22:00:00 — 22:10:00Bestel tickets
Asha Karami heeft ongetwijfeld het meest interessante CV van alle gasten vanavond: schrijver, jeugdarts, yogadocent en ringarts bij vechtsportgala's. Ze leerde in haar eerste zeven levensjaren vier talen; geen van alle beschouwt ze als haar moedertaal. Ze veranderde drie keer van naam en ook haar geboortedatum is een complex verhaal. Ze werd tweede tijdens de NK Poetry Slam 2018 en won de juryprijs. Vorig jaar debuteerde ze met de eigenzinnige poëziebundel Godface, waar ze tijdens het Boekenfeest uit voordraagt. Godface staat bol van rake beelden en verrassende montages. De toon is opstandig, vol wrange humor, maar tegelijkertijd doordrenkt van een grondige compassie.

Foto: Hellen van Meene
x
Wout Waanders
20:00:00 — 20:15:00Bestel tickets
Dichter Wout Waanders is de rockster van de Nijmeegse letteren. Je zag hem op allerlei verschillende podia, waaronder Zwarte Cross, Lowlands en het Wintertuinfestival. Hij won Write Now! Den Bosch en de Poëzieprijs van de Stad Oostende. Wout zit in een talentontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin en bracht hier een chapbook uit dat het midden houdt tussen een dichtbundel en een pretpark. En alsof dat nog niet genoeg is, tourt hij sinds vorig jaar met BOYBAND, De Literaire Boyband, en is hij stadsdichter van Nijmegen. Momenteel werkt Wout aan zijn debuutbundel Parkplan die dit voorjaar verschijnt. Wout Waanders is zonder twijfel de dichter om deze avond te openen. 

Foto: Gaby Jongenelen
x
Vruchtjes Eten | Joost Oomen & Kruidkoek
23:35:00 — 00:15:00Bestel tickets
Schrijver, dichter en performer Joost Oomen en de garagejazzband Kruidkoek maken je in Vruchtjes Eten onderdeel van een onderzoek naar vrolijkheid. Wat is vrolijkheid precies? Wat is het belang van vrolijkheid in een wereld die steeds meer geregeerd wordt door schrikbeelden en angst? En natuurlijk de grootste vraag die in ons opkomt: waarom eigenlijk vruchtjes? Een show vol vreugde, verrassingen en vruchtjes!

Een productie van Explore the North.

Foto: Xanne Vera
x
Qader Shafiq
23:25:00 — 23:35:00Bestel tickets
Schrijver, dichter en activist Qader Shafiq is onze kersverse Nijmegenaar van het jaar. Hij is drijvende kracht bij Shelter City, een tijdelijke opvangplek voor gevluchte mensenrechtenverdedigers, en zet zich in voor meer samenwerking tussen groeperingen met diverse culturele achtergronden. Vijftien jaar geleden ontving hij de Burgemeester Dalesprijs voor zijn maatschappelijke betrokkenheid. Shafiq schrijft ook. In 2018 verscheen zijn eerste bundel, Ziensdurf. Afgelopen jaar verscheen Weg naar je eigen land, een bundeling van columns waarin hij de Nederlandse samenleving een kritische spiegel voorhoudt.

Foto: William Moore
x
Munganyende Hélène Christelle
21:20:00 — 21:25:00Bestel tickets
Munganyende Hélène Christelle telt een twintigtal bewogen levensjaren tussen Kigali, Eindhoven, Brussel en Utrecht. Ze schrijft maatschappijkritisch proza, essays, columns en maakt audioverhalen. Daarin werpt ze een heldere blik op concepten van zwart-zijn, vrouw-wording en thuiskomen. Munganyende schrijft voor platforms als Glamour, De Correspondent, One World en VOGUE en werd geselecteerd voor het Slow Writing Lab. Momenteel werkt ze aan haar debuutroman. Munganyende zit in een talentontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin.
x
Marjolein Visser
20:45:00 — 20:50:00Bestel tickets
Marjolein Visser is een schrijver die voor menselijkheid door het vuur gaat. Ze deed onderzoek voor verschillende hulpinstellingen en ministeries, liet zich uitzetten met een uitgeprocedeerde asielzoeker (waarover zij Chacun sa chance schreef), werkte met vluchtelingen aan de bundel Geen Plaats voor Steen en schrijft nu een boek voor en over terminale patiënten met een hersentumor. Zeer terecht dus dat zij in 2018 de PAX Duif ontving van Pax Vredesorganisatie. Marjolein zit in een talentontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin. Haar debuutroman Restmens verschijnt eind maart, wij kunnen niet wachten! Tijdens het Boekenfeest geeft ze alvast een voorproefje en is het boek exclusief te koop. 

Foto: Gaby Jongeneelen
x
Jezelf verkopen - Radboud Reflects
21:40:00 — 22:00:00Bestel tickets
Wat betekent het om te leven in een maatschappij waarin elk individu zich in de eerste plaats als een ‘ondernemend zelf’ moet beschouwen? Velen zijn van mening dat het leven niet om geld draait, maar om de kleine dingen en om aandacht voor elkaar. En toch zijn we continu bezig onze prestaties te verbeteren en onszelf steviger in de markt te zetten. Dwarsdenker, filosoof en docent aan de Radboud Universiteit Jeroen Linssen legt in dit Radboud Reflects-programma zijn vinger op de zere plek en laat zien dat ons denken en doen niet altijd overeenstemmen. Linssen is de auteur van Hebzucht. Een filosofische geschiedenis van de inhaligheid dat onlangs genomineerd werd voor de longlist van de Socrates Wisselbeker.
x
Minicolleges Radboud Universiteit
20:50:00 — 21:05:00Bestel tickets
Docenten van de Radboud Universiteit laten hun zeer deskundige licht schijnen over het thema ‘rebellen & dwarsdenkers’. In minicolleges worden twee beruchte literaire klassiekers behandeld. Ruud van den Beuken vertelt ons alle ins en outs over de rechtszaak die Allen Ginsbergs Howl teweeg bracht. Marguérite Corporaal laat ons kennis maken met de vooruitstrevende, feministische schrijver Kate O’Brien en haar boek Mary Lavelle, dat bij verschijning in 1936 in de ban werd gedaan. College Ruud van den Beuken: 20u50 - 21u05 College Marguérite Corporaal: 22u40 - 22u55
x
MINKA
21:25:00 — 21:40:00Bestel tickets
MINKA maakt frisse Nederlandstalige elektropop met lompe synths, lieve zang en een aan naïviteit grenzende oprechtheid - in de beste zin van het woord. Met haar hypnotiserende beats neemt ze je mee haar roze wereld in. Een ode aan de onbevangenheid en de speelsheid, door middel van scherpe teksten en o zo dansbare muziek. Hop, met die voetjes van de vloer! 

Foto: Mike Jurriën
x
Je mag niet schrijvenwedstrijd - Op Ruwe Planken
22:10:00 — 22:35:00Bestel tickets
Ruw, enthousiast en vol liefde voor tekst, in welke vorm dan ook. Dit literair tijdschrift schreef een wedstrijd uit met als ultieme voorwaarde: Je mag niet schrijven. Vanavond ruwen de winnaars van die wedstrijd het podium van de Concertzaal op, met onverwachte, dwarse, gruwelijke, hilarische en onvergetelijke vormen van tekst.
x
Nijmeegse Literatuurprijs
22:35:00 — 22:45:00Bestel tickets
‘Het blijft weird, dat is tof’, schreef de jury van de Nijmeegse Literatuurprijs over de winnende inzending, het verhaal ‘Barcelona’ van Pascal Lamberigts. Pascal won eeuwige roem, maar liefst vijfhonderd euro én een optreden op het Nijmeegs Boekenfeest. Hulde!

Foto: Marcel Krijgsman
x
Reve-feest met Donkey Tonk
Op een rebels literatuurfeest mag de ezel natuurlijk niet ontbreken. Donkey Tonk is een vintage dj-installatie van de hand van Jacco Mittendorff‎ a.k.a. dj Baco Pirelli. bestaande uit ezel met huifkar. In stijl van een ouderwetse schillenboer met vleugjes gypsy, Mexico en het platteland van de V.S. zorgt Donkey Tonk voor een nostalgische ambiance met bijbehorende muziek. doorlopend
x
Lenkens VS Schmerig
00:00:00 — 02:00:00Bestel tickets
De een zette zijn eerste stappen als DJ in kraakpanden en bij Radio Rataplan in de roerige jaren 80. De ander groeide op in de politiek makke jaren 90 en zocht het verzet in zijn discman. Vanavond zetten Lenkens VS Schmerig hun draaitafels dwars op het mengpaneel om te bewijzen dat rebels ook dansbaar kan zijn. ‘Welterusten, meneer de president’, wij gaan nog even door.

Foto: Jan Glas & Iris Hasewinkel
x
OPMAAT: workshop pamfletpoëzie en protestproza
14:00:00 — 16:00:00Bestel tickets
Kom op de middag van het Boekenfeest alvast in de stemming met deze dwarse en rebelse schrijfworkshop. Onder de bezielende leiding van Nikki Dekker leer je de fijne kneepjes van het activistische vak, en word je klaargestoomd om tegen alle heilige huisjes te schoppen of juist het optimisme te vieren. Klim in de pen en op de barricade, kom! 
Nikki Dekker neemt deel aan Connecting Emerging Literary Artists (CELA), een uniek talentontwikkelingtraject dat schrijvers en vertalers uit Europa samenbrengt.  

Gratis, maar reserveren is verplicht.
>>RESERVEER HIER<<

7 maart, 14u00 - 16u00, Bibliotheek de Mariënburg

Foto: Gaby Jongenelen
x
OPMAAT: Kroegcollege
20:00:00 — 21:30:00Bestel tickets
Op 3 maart organiseren De Nieuwe Oost | Wintertuin en studievereniging KNUS een gratis toegankelijk kroegcollege. Schrijver Pim Lammers vertelt tijdens het college Daar zijn kinderen toch veel te jong voor? over het belang van gender- en seksuele diversiteit in kinderliteratuur. Begin 2017 verscheen zijn prentenboekdebuut Het lammetje dat een varken is, het allereerste Nederlandse transgender-prentenboek. Het boek werd bekroond met een Zilveren Griffel en daarmee werd Lammers de jongste Griffel-winnaar ooit. Voorafgaande aan het college draagt Nicole Kaandorp voor. 

3 maart, 20u00 - 21u30. The Fuzz. gratis entree. 

Foto: Iris van der Valk & Nora Hazhaz